En opskrift på en biologisk insulinpumpe

indsendt 22. nov. 2017 23.55 af Finn Kristensen   [ opdateret 22. nov. 2017 23.58 ]
En opskrift på en biologisk insulinpumpe
22. november 2017


Nina Funa, Ph.d., Københavns Universitet, forsker i de rigtige trin og ingredienser til at lave de bedste insulinproducerende celler

I løbet af de sidste ti år har JDRF drevet fantastiske fremskridt inden for cellebaserede terapier til type 1 diabetes (T1D). Vi har set udviklingen af ​​de første protokoller for at omdanne umodne celler til insulinproducerende celler, som er vejen frem til at gøre celleterapier, med alle deres fordele, tilgængelige for mange flere mennesker med T1D. Men vi har ikke perfektioneret opskriften endnu.

Som Dr. Funa påpeger, "Selv om det sidste årti har bragt bemærkelsesværdige fremskridt med at frembringe celler, der ligner nær-modne insulinproducerende celler i laboratoriet, er sekvensen og det dynamiske samspil af den cocktail og de ​​faktorer vi benytter for at dyrke disse celler stort set uudforsket." Som følge heraf er de nuværende protokoller tidskrævende og ineffektive, og de færdige celler varierer ofte i sammensætningen, samt indholder uønskede (ikke-insulinproducerende) celletyper. Dr. Funa arbejder på at forfine opskriften,

For at gøre dette kortlægger Dr. Funa forskellige faktorer, der påvirker modning og multiplikation af insulinproducerende celler. Tidligere i år blev hun tildelt et JDRF Advanced Postdoc-Fellowship, der blev medfinansieret af Dansk Diabetes Akademi, for at udvikle værktøjer til kortlægning af disse signaler på mobilniveau og i realtid. "Et mere detaljeret kort over de signaler, der udløser væksten af ​​umodne celler i beta-lignende celler, vil bane vej til en ubegrænset kilde til celler til en biologisk insulinpumpe", forklarer Dr. Funa.

Hun understreger vigtigheden af ​​JDRF-finansiering til denne type af grundforskning: "Det starter pipeline for terapier, der kan gavne personer med type 1 diabetes i fremtiden. Med den løbende indsats for at forbedre protokollerne føler jeg mig meget optimistisk om fremtiden for cellulære terapier til T1D, "siger Dr. Funa.

Vi deler hendes optimisme! Det er en af grundene til, at JDRF prioriterer finansiering til forskere tidligt i deres karriere.

Dansk Diabetes Akademi blev etableret i 2012 på initiativ fra JDRF Danmark og med en finansiering fra Novo Nordisk Fonden på 201 mio. kr. 
Comments