Forskning‎ > ‎Behandling‎ > ‎

Kæmpe donation fra JDRF til dansk forskning i diabetes

indsendt 13. jun. 2012 00.17 af Finn Kristensen   [ opdateret 22. nov. 2013 00.15 ]
Danske forskere i Hørsholm får over de næste tre år del i op til 100 millioner kroner til at fortsætte udviklingen af en metode til at måle blodsukker hos diabetikere. Det økonomiske boost kommer fra et nyt samarbejde mellem JDRF International, Helmsley Charitable Trust fonden og virksomheden Medtronic.

Millioner af mennesker verden over har diabetes og må flere gange om dagen stikke sig i fingeren for at måle blodsukker. Tænk hvis der fandtes en smartere måde! Tænk hvis de i fremtiden kunne slippe for konstant at beregne og vurdere, hvornår og hvor meget insulin de skal sprøjte ind i kroppen. Tænk hvis man kunne opfinde en kunstig bugspytkirtel, så livet med diabetes kunne blive lettere!

I Hørsholm nord for København arbejder 16 danske forskere med at opfylde denne drøm. De er i gang med at udvikle en ny, bedre og mere nøjagtig metode til at måle blodsukker hos diabetikere. Den såkaldte optiske sensorteknologi er et vigtigt skridt på vejen mod en fremtidig kunstig bugspytkirtel. Forskerne er ansat i den globale virksomhed Medtronic, der for 3 år siden købte den danske virksomhed PreciSense A/S med speciale i teknologier for blodsukkermålinger.

Udviklingsprojektet foregår i et tæt samarbejde mellem forskerne i Hørsholm og deres amerikanske kolleger i Northridge, Californien. Ideen er at udvikle en ny teknologi, der bygger på den elektrokemiske teknologi, som anvendes i de sensorer, der er på markedet i dag, og på den optiske teknologi, som udvikles i Hørsholm. 

 ”Vi er rigtig glade for at opnå anerkendelse for vores arbejde”, siger Henrik Egesborg, der står i spidsen for forskningsafdelingen i Hørsholm. ”Vi mener, at teknologien er særdeles lovende, og det giver naturligvis et ekstra positivt incitament, når udenlandske eksperter er enige og oven i købet viser det ved at vælge at investere i vores idé”. 

Også i den danske afdeling af JDRF er der begejstring for det nye samarbejde. ”JDRF er en af verdens største bidragsydere til forskning i type 1-diabetes. For et år siden inviterede jeg vores internationale CEO, Jeffrey Brewer til at besøge Danmark og Medtronics afdeling i Hørsholm. Han var meget imponeret over de resultater, som de danske forskere havde nået, og det var netop dette besøg, der førte til den nye samarbejdsaftale, fortæller Finn Kristensen, sekretariatschef i JDRF - fonden for diabetesforskning. Han tilføjer, ”Det er vores mål at forbedre livet for de mange mennesker verden over, der lever med diabetes. Ved at skyde penge i forskningen fremskynder vi udviklingen af de teknologier, som vi ser som de mest lovende”.

Comments