Om diabetes‎ > ‎

Hvad forårsager type 1 diabetes?

indsendt 4. dec. 2017 04.57 af Finn Kristensen   [ opdateret 4. dec. 2017 05.20 ]
Type 1 diabetes (T1D) er en autoimmun sygdom, hvor personens bugspytkirtel stopper med at producere insulin, et hormon der kontrollerer blodsukkerindholdet. T1D udvikler sig, når kroppens immunsystem fejlagtigt angriber cellerne i bugspytkirtlen som producerer insulin, kaldet beta celler. Forskerne arbejder fortsat på at finde ud af, hvad der forårsager T1D - og hvordan man stopper sygdommen - men vi ved allerede, at der er flere komponenter i spil.

Gener og familiehistorie
Visse gener øger en persons risiko for at udvikle T1D, sammen med familiehistorien. Hvis du har en slægtning med T1D, er din risiko for at udvikle den 1 ud af 20, hvilket er 15 gange større end den generelle befolknings risiko. Den genetiske kodning, der sætter en person i øget risiko for T1D, er i høj grad relateret til din krops immunrespons.

Miljøudløsere
Selv om genetik er en væsentlig risikofaktor, er de ikke hele historien. Miljøfaktorer, såsom vira, kan udløse T1D hos personer, der er genetisk i fare. Forskere mener, at visse vira kan målrette beta celler, og når immunresponset aktiveres for at bekæmpe disse vira, går det forkert og angriber uinficerede beta celler ved en fejltagelse.

Immunrespons
Når T1D er udløst, kan man finde biokemiske tegn på immunsystemets angreb på beta cellerne. Disse tegn, i form af autoantistoffer, kan ses et godt stykke tid før sygdommens symptomer opstår. I takt med at immunangrebet fortsætter, og flere beta-celler ødelægges, falder insulinproduktionen og blodsukkerniveauerne bliver unormale. Til sidst ødelægges så mange beta celler, og insulinproduktionen falder så lavt, at symptomer på T1D forekommer.

Hvad forårsager ikke T1D?
Type 1 diabetes har intet at gøre med kost eller livsstil. I dag er der intet man kan gøre for at forhindre, eller slippe af med sygdommen.

Støt Børnediabetesfonden JDRF
Men det arbejder JDRF på at ændre. Støt vores arbejde med fremme af bedre behandlingsmetoder og helbredelse af type 1 diabetes. Bliv støttemedlem i dag, det er ganske gratis.
Comments