JDRF har samlet sine danske forskningsaktiviteter i Dansk Diabetes Akademi.

Akademiet blev etableret i september 2012 med et samlet budget på 375 mio. kr. for de første 5 år, hvoraf Novo Nordisk fonden, med en donation på 200 mio. kr., tegner sig for den største andel, og JDRF samt universiteterne i København, Odense og Aarhus for den resterende del.

Akademiets forskningsprioriteter på type 1 diabetes området varetages i samarbejde med JDRF, og JDRF's fundraising i Danmark er til fordel for disse aktiviteter.
En opskrift på en biologisk insulinpumpe

indsendt 22. nov. 2017 23.55 af Finn Kristensen   [ opdateret 22. nov. 2017 23.58 ]

En opskrift på en biologisk insulinpumpe
22. november 2017


Nina Funa, Ph.d., Københavns Universitet, forsker i de rigtige trin og ingredienser til at lave de bedste insulinproducerende celler

I løbet af de sidste ti år har JDRF drevet fantastiske fremskridt inden for cellebaserede terapier til type 1 diabetes (T1D). Vi har set udviklingen af ​​de første protokoller for at omdanne umodne celler til insulinproducerende celler, som er vejen frem til at gøre celleterapier, med alle deres fordele, tilgængelige for mange flere mennesker med T1D. Men vi har ikke perfektioneret opskriften endnu.

Som Dr. Funa påpeger, "Selv om det sidste årti har bragt bemærkelsesværdige fremskridt med at frembringe celler, der ligner nær-modne insulinproducerende celler i laboratoriet, er sekvensen og det dynamiske samspil af den cocktail og de ​​faktorer vi benytter for at dyrke disse celler stort set uudforsket." Som følge heraf er de nuværende protokoller tidskrævende og ineffektive, og de færdige celler varierer ofte i sammensætningen, samt indholder uønskede (ikke-insulinproducerende) celletyper. Dr. Funa arbejder på at forfine opskriften,

For at gøre dette kortlægger Dr. Funa forskellige faktorer, der påvirker modning og multiplikation af insulinproducerende celler. Tidligere i år blev hun tildelt et JDRF Advanced Postdoc-Fellowship, der blev medfinansieret af Dansk Diabetes Akademi, for at udvikle værktøjer til kortlægning af disse signaler på mobilniveau og i realtid. "Et mere detaljeret kort over de signaler, der udløser væksten af ​​umodne celler i beta-lignende celler, vil bane vej til en ubegrænset kilde til celler til en biologisk insulinpumpe", forklarer Dr. Funa.

Hun understreger vigtigheden af ​​JDRF-finansiering til denne type af grundforskning: "Det starter pipeline for terapier, der kan gavne personer med type 1 diabetes i fremtiden. Med den løbende indsats for at forbedre protokollerne føler jeg mig meget optimistisk om fremtiden for cellulære terapier til T1D, "siger Dr. Funa.

Vi deler hendes optimisme! Det er en af grundene til, at JDRF prioriterer finansiering til forskere tidligt i deres karriere.

Dansk Diabetes Akademi blev etableret i 2012 på initiativ fra JDRF Danmark og med en finansiering fra Novo Nordisk Fonden på 201 mio. kr. 

Fælles finansierede JDRF - Dansk Diabetes Akademi legater

indsendt 23. maj 2013 05.16 af Finn Kristensen   [ opdateret 23. maj 2013 05.42 ]

Som led i samarbejdet mellem JDRF og Dansk Diabetes Akademi annonceres nu de første fælles finansierede JDRF - Dansk Diabetes Akademi legater. Legaterne tager udgangspunkt i JDRF's Carreer Development Awards og Early-Career Patient-Oriented Diabetes Research Awards, og modtagerne vil indgå i fakultetet i Dansk Diabetes Akademi. Der er tale om yderst prestigefyldte legater i størrelsesordenen 5 mio. kr. over 5 år. 

Call for proposals bliver opslået 1. juli, og alle detaljer vil være tilgængelige på JDRF's Grant Center. Deadline for ansøgning er 30. august 2013.  Klik og læs mere nedenfor:.

På Dansk Diabetes Akademi's website:


På JDRF International's website:Dansk Diabetes Akademi opretter de første 19 seniorforskerstillinger

indsendt 6. maj 2013 22.02 af Finn Kristensen

I en historisk national satsning sætter Danmark nu ind mod sygdommen med den største forskningsindsats på området nogensinde. Med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 200 millioner kroner i ryggen finansierer det nystiftede Danske Diabetes Akademi i første omgang 19 seniorforskerstillinger.

Men med yderligere medfinansiering fra universiteterne og den verdensomspændende organisation JDRF, Fonden for Diabetesforskning, bliver det samlede budget de kommende år på mindst 300 millioner kroner. Med forventning om endnu mere.Akademiet nu officielt åbnet

indsendt 26. sep. 2012 02.56 af Finn Kristensen   [ opdateret 26. sep. 2012 03.07 ]


Akademiet blev officielt åbnet af Flemming Møller Nielsen, formand for Folketingets Sundhedsudvalg, d. 20. september 2012. Åbningshøjtideligheden foregik på Odense Universitets Hospital, og havde deltagelse af Henning Beck-Nielsen, formand Dansk Diabetes Akademi, Birgitte Nauntofte, direktør Novo Nordisk Fonden, Lars Berendt, formand JDRF - Fonden for diabetesforskning, Allan Flyvbjerg, bestyrelsesmedlem Dansk Diabetes Akademi, Jannik Hilsted, lægelig direktør Rigshospitalet, Oluf Borbye Pedersen, bestyrelsesmedlem Dansk Diabetes Akademi og Kåre Kemp, direktør Dansk Diabetes Akademi.

Dansk Diabetes Akademi etableres

indsendt 26. sep. 2012 02.03 af Finn Kristensen   [ opdateret 26. sep. 2012 07.57 ]

Dansk Diabetes Akademi blev etableret 1. september 2012. Læs pressemeddelelserne herunder:

1-5 of 5