Stamcelleturisme
5. september 2011
Bestyrelsesmedlem, JDRF - Fonden for diabetesforskning

På internettet og i andre medier ses et stigende antal annoncer fra stamcelleklinikker der tilbyder stamcelle behandling af diabetes. Klinikkerne stiller lovende resultater i udsigt, i form af stærkt forbedret blodsukkerkontrol og i nogle tilfælde fuldstændig helbredelse af sygdommen.

JDRF arbejder med stamceller som en del af Regeneration og erstatning forskningsområdet, og baserer udelukkende udviklingen på videnskabeligt dokumenterede resultater. Den videnskabelig dokumenterede tilgang til brug af stamceller i terapeutisk sammenhæng med diabetes, er ganske fjern fra den behandling stamcelleklinikkerne tilbyder. I korte træk arbejder JDRF med at påvirke embryonale eller adulte stamceller til at udvikle sig til insulinproducerende betaceller, og det er dokumenteret at det i et vist omfang kan lade sig gøre, men det er endnu ikke lykkedes at transplantere eller aktivere betaceller udviklet på basis af stamceller til mennesker. 

Stamcelleklinikkernes metode omfatter typisk en transplantation af stamceller fra fostre, som i deres tidlige tilstand hævdes at have universelle terapeutiske egenskaber på beskadiget væv og ødelagte celler, således at dette bliver genskabt. Det har imidlertid ikke været muligt at videnskabeligt dokumentere at disse metoder har nogen virkning, og det ligger helt uden for JDRFs forståelse af biologien at de skulle kunne have nogen effekt.

JDRF tager derfor afstand fra stamcelleklinikker der tilbyder behandling af diabetes på dette grundlag.

Vi henviser yderligere til ISSCRs (International Society for Stem Cell Research) webside A Closer Look at Stem Cell Treatments som giver dybdegående information til patienter der overvejer en behandling med stamceller.